A karácsonyi asztalon igazán szépen mutathat egy mézeskalácsból készített mesebeli házikó, amit egy kis fantáziával sokféleképpen fellehet díszíteni. Rakhattok rá színes drazsé cukorkákból égősort, a havat helyettesíthetitek porcukorral vagy akár egyéb magvakat is felhasználhattok dekorációnak. A cukormáz elkészítéséhez 4 tojásfehérjére és kb. 20 dkg porcukorra van szükségünk. 1. Mielőtt a formázásnak nekifognánk, készítsünk elő sütőpapírral borított tepsiket, kiszúró formákat. A házikót karton papíron tervezzük meg, nagyobb darabokat vágjuk ki. Ezek lesznek a sablonok. 2. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk 4-5 mm vastagra, és először a házikó oldalait vágjuk ki a sablon segítségével. Ajtó- Ablak nyílást is vághatunk rá. A kisseb darabokat akár kézzel is megformázhatjuk. 3. A kivágott darabokat úgy helyezzük tepsibe, hogy egyszerre hasonló nagyságú darabok süljenek. A tésztákat kenjük le tejjel, és tegyük előmelegített sütőbe. 180°-on 10-15 perc alatt süssük szép arany színűre. Vigyázzunk a mézes tészta könnyen megég. 4. Ha minden darab kisült, kihűlt, kezdődhet a házikó összeállítása. Ami nem csak ügyességet, de türelmet is kíván. Ellenőrizzük hogy a házikó elemei össze illenek-e. Kis lábasba olvasszunk cukrot, mártsuk be a falak széleit, illesszük össze, és várjuk meg amíg a cukor megszilárdul. 5. Ha a ház már áll, az apróbb díszítőelemeket ráhelyezzük, cukormázzal odatapasztjuk. A házat akár csinosíthatjuk színes cukrokkal, mézeskalács formákkal, vagy magokkal is. A cukormázból jégcsapokat folyathatunk a házikó oldalára. Ha elkészült a mesebeli házikó, akkor már csak 1 dolgunk van, hintsük meg porcukorral. Tipp: Készíthetünk a ház köré fenyőfákat, kerítést, erdei állatokat, stb. így igazán szép kertet varázsolhatunk. | ![]() |
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.